Szűrés
Márka
Termék státusz
Garancia

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate

Szivattyú

A szivattyúkról szakszerűen

Alapvetően folyadékok emelésére és mozgatására használjuk a különféle szivattyúkat.

Két fő csoportra oszthatók működési elv szerint amik a következők:

Centrifugál szivattyúk és térfogat kiszorításos szivattyúk.

A térfogat kiszorításos szivattyúkat általában dugattyúsak ami számos előnyt jelent, többek között precíz adagolást tesz lehetővé magas hatásfokon. Nagy nyomás létrehozására is alkalmas ezáltal képes a szívóüzemre.

A centrifugál szivattyúk a jobban elterjedtebbek, a világ több mint 80% ilyen szivattyúkat használ. Az egyszerűségének a hozadéka a viszonylag könnyed karbantartás ami a letisztult  konstrukciónak tudható be, és a költséghatékony előállítás. Egyenletesen képes kis és nagy térfogatáramot mozgatni.

Az épületgépészetben használunk keringető szivattyúkat, zárt hűtési-fűtési és használati melegvíz (HMV) rendszerekben.

A centrifugál szivattyúk legfontosabb eleme a járókerék, ez az alkatrész továbbítja át az erőt, forgó mozgás révén a folyadéknak. Ebből a készülék szivattyúk és a fűtési keringető, HMV szivattyúkban használt járókerék típusok a következők:

 

A radiális járókerék, radiális áramlást tesz lehetővé, ami annyit jelent hogy folyadék sugár irányba lép ki a szivattyúból a tengelyére merőlegesen. Ez a kialakítás magas nyomást hoz létre kis térfogatáram mellet, ezért többnyire keringető szivattyúkra jellemző 20-30 m3/h-ig.

 

A fél-axiális járókerék működése hasonló a radiáliséhoz, az eltérés a kilépési szög megváltozása ami hatásfok növekedést eredményez. A fél-axiális járókerekek nagyobb térfogatáramra alkalmasak mint a radiális járókerekek.

 

Az axiális járókerék egy propeller ami egy cső alakú szivattyúházban végez mozgást. Kis nyomáson nagy tömegáramot képes generálni.

 

 

Teljesítmény tartományok:

 

A nedves tengelyű szivattyú

A nedves tengelyú szivattyú minden forgó részét a szállított közeg veszi körül, a motor forgórészét is. Ezért nincsen szükség kopásnak kitett tengelytömítésre. A szállított közeg keni és hűti a csúszócsapágyakat és a motor forgórészét. A szivattyú nem igényel karbantartást. Az ikerszivattyúkban mind a két beépíthetõ motoros egység egyforma felépítésű és a közös szivattyúházba szerelik, amelyeket a beépített átváltó csappantyú választ el egymástól. Bármelyik szivattyú képes egyedi szivattyúként is, vagy akár a kettő együtt, párhuzamosan kapcsolva üzemelni. A szokásos alkalmazás fő vagy tartalékszivattyúként, vagy az összeadódó üzemben alap és csúcsgépként üzemelés. Az egyes szivattyúk különböző teljesítményére is választhatók. Ikerszivattyúval messzemenően lehet alkalmazkodni a telep egyedi igényeihez.

 

 

Webáruház készítés